Viikon varrelta: Seminaarinmäelle saisi uniikkeja asuntoja, mutta hinta voi hirvittää

Turun Sanomissa kirjoitetaan nykyisin hyvin vähän Raumasta. Viime viikolla Turkkari kuitenkin löysi Raumalta kerrottavaa. Lehti lähetti toimittajansa seuraamaan Seminaarinmäen rakennusten huutokaupan ensimmäistä näyttöä.

Rauma osti jo vuosia tyhjillään olleita rakennuksia Suomen Yliopistokiinteistöiltä. Kauppoja perusteltiin vahvalla tahdolla turvata opettajankoulutuksen jatkuminen Raumalla. Siihen Turun yliopisto myöhemmin sitoutuikin kymmeneksi vuodeksi – tosin kohtalaisen kovat lunnaat vaadittuaan.

Kaupungin ostamista rakennuksista ruokala on jo purettu. Loput ovat nyt myynnissä. Vanha hallintorakennus eli johtajan asunto myydään erikseen, Artika ja paja yhdessä.

Huutokaupan kohteisiin voi tutustua täällä:

https://huutokaupat.com/4566662/seminaarimaen-vanha-hallintorakennus-johtajan-asunto

Viikonloppuun mennessä tarjouksia oli tehty laiskasti, mutta onhan tässä vielä viikkoja aikaa. Ymmärtääkseni ostajaehdokkaat pitävät näissä huutokaupoissa usein korttinsa liki rintaa aivan loppusuoralle saakka.

Länsi-Suomessa huutokaupattavia rakennuksia esiteltiin syksyllä. Uusi kaava sallii niiden muuttamisen asuinkäyttöön. Asuntoja kaava mahdollistaa kuusitoista.

“Kyllähän sinne aika uniikkeja asuntoja saisi. Se on kerran elämässä, kun tuollaisia vastaan tulee”, Rauman tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula sanoi Länskärille syksyllä.

Uniikkeja, kyllä. Mutta aika paljon on myös rajoituksia ja reunaehtoja, sillä kyse on suojelluista rakennuksista.

Rauma maksoi rakennuksista reilut 700 000 euroa. Lisäkustannuksia syntyi ruokalan purkamisesta.

Rauman Vuoden yrityksenä 2023 palkittiin Muottituote, 50-vuotias perhefirma. Ellen ihan väärin muista, hallituksen puheenjohtaja Jukka Nurmi vihjaisi palkinnon vastaanottaessaan, että kasvua haetaan ja uutisia saattaa olla tulossa.

Viime viikolla sellainen saatiin. Aloite tuli Rapalalta. Muottituote iski kiinni vaappuun ja osti pörssiyhtiön ruiskuvalubisneksen. Muottituotteelle siirtyi parikymmentä henkilöä ja paljon koneita. Tiedotteen mukaan kauppa on “tärkeä askel Muottituotteen matkalla Pohjoismaiden johtavaksi toimijaksi”.

Muottituote on tehnyt Rapalalle muotteja 40 vuoden ajan. Nyt se alkaa tehdä muoviosat Rapalan-tuotteisiin. Vaappujen lisäksi Peltonen-suksiin, Marttiini-puukkoihin sekä eri jääkairoihin. 

Nyt Muottituotteella on tehtaat Raumalla, Joensuussa ja Korpilahdella. “Saamme uutta osaamista ja tuotantomenetelmiä, sillä nyt meillä on muoviosien ruiskuvalun lisäksi myös metallien painevalu. Kehitämme kaikkia tehtaita niiden asiakaskuntien mukaan”, kertoi Jukka Nurmi.

Anneli Nurmi, Jouko Nurmi, Jukka Nurmi ja Hanna Nurmi edustivat Muottituotetta Rauman Yrittäjien palkintotilaisuudessa alkutalvesta Laurilehto-salissa. (Kuva: Janne Rantanen).

Yrittäjät pitävät ay-liikkeen toimintaa Suomen pahimpana investointien esteenä. Pienempiä murheita ovat Venäjän sotatoimet, talouden nollakasvu ja julkisen velan lisääntyminen.

“Toivon, että liitoissa otetaan peili käteen ja lopetetaan omaan jalkaan ampuminen. Jos joku tarvitsee investointeja, se on suomalainen duunari”, sanoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, kun yrittäjägallupin tulokset julkaistiin joulun jälkeen.

 Lukeminen, laskento ja liikunta. Siitä(kin) kohdasta tykkäsin presidentti Sauli Niinistön viimeisessä uudenvuodenpuheessa. 

“Ehkä menneen ilmaisuja alaluokilta. Mutta vaikka kuinka moderni opetusmetodi tai oppimistila kehitettäisiin, ilman noita taitoja tai kuntoa ei nuori elämässään pärjää”, totesi Niinistö.

Vanhaa kieltä, viisaita sanoja. Suomen pääoma on jatkossakin osaamisessa. Oppimista, opettamista ja opettajaa on syytä pitää arvossa. Monimutkaiseen maailmaan valmennus voi todellakin alkaa aika yksinkertaisista perusasioista.

Legendaarisuus kärsi inflaation aikaa sitten. Mutta Rauman Poikasoittokunnan isästä Jalosen Pepestä voi huoletta puhua legendana. 

Maaliskuussa pidetään Pepen muistokonsertti ja illanvietto. Raumalaisen jutussa Aatos Raitanen kertoi soittokunnan kovasta kurista. Pepe esimerkiksi kielsi nuorilta soittajilta jääkiekon peluun. 

Erikoista sikäli, että Jalonen itse oli myös urheilumies. Pepe pelasi Iiroissa pitkään jääpalloa, jopa kaksi kautta SM-sarjassa. Kun Iirot otti ohjelmaansa uuden lajin, jääkiekon, pelasi Pepe sitäkin. Joukkueen kapteenina.

Luonnollista väestönlisäystä sai nelisenkymmentä vuotta sitten yli 200 kuntaa Suomessa. Viime vuonna vain 35 kunnassa ihmisiä syntyi enemmän kuin kuoli. Kaikissa Satakunnan kunnissa ihmisiä kuoli enemmän kuin syntyi.

Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi siirtynyt aluekehityksen johtava asiantuntija Timo Aro nuo luvut somessa esille taas nosti. Syntyvyys ylitti kuolleisuuden selvästi pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Harvoihin voittajiin kuuluu lisäksi suurkaupunkien naapureita kuten Kaarina, Lempäälä, Ylöjärvi ja Kempele.

Raju on ajan riento. Ilman maahanmuuttoa Suomen asukasluku olisi pienentynyt yhtäjaksoisesti jo seitsemän vuoden ajan.

Ennusteiden mukaan esimerkiksi Rauman asukasmäärä alenee noin 4000:lla vuoteen 2040 mennessä. Se on toteutuessaan tyly tulema, koska vähennys kohdistuisi valtaosin työikäisiin. Mistä uudet peruspalveluiden pyörittäjät eläköityvien tilalle?

Maahanmuuton lisääminen ei ole patenttiratkaisu, sillä vierastyöläiset usein hakeutuvat kasvukeskuksiin hekin.

Lankin takaa. Huomenna tiistaina Lukko haastaa Geneve-Servetten Sveitsissä. Raumalaisjoukkue on enää yhden voiton päässä jääkiekon Mestarien liigan finaalista.

No, tarkennettakoon, että tässä tapauksessa yhdellä voitolla tarkoitetaan kahden matsin yhteistulosta. Ratkaiseva toinen välierä kiekkoillaan Kivikylän Areenassa viikon päästä.

Joku lukija saattaa ihmetellä, miksi meikäläinen intoilee CHL:stä. Veikkaan, että aikaa myöten Mestarien liigan arvostus nousee samalle tasolle kuin jalkapallossa.

Vahvan runkosarjan ansiosta Lukolla on kotietu finaalissa. Olisihan se komeaa, kun loppuottelu pelattaisiin Äijänsuolla. Ja vielä komeampaa, jos Julius Mattila pääsisi nostamaan mestaruuspokaalin ilmaan sinikeltaisen yhteisön hurratessa.

Kiirettä pitää Lukon miehillä. Sveitsistä joukkue taustaryhmineen lentää suoraan Tampereelle, jossa Lukko kohtaa keskiviikkona liigakärki Ilveksen.

Perjantaina toinen tamperelaisjoukkue Tappara saapuu Raumalle. Se matsi alkaa vasta puoli kahdeksalta illalla – uusi kokeilu, jossa mennään osin television ehdoilla. MTV nimittäin palautti peruskanaville Hockey Nightin. Perjantai-iltaisin, viikon suosituimpaan katseluaikaan, nähdään yksi liigamatsi. Tämä on runkosarjassa Lukon ainoa esiintyminen keväällä.

SM-liigalle Maikkarin uudistus tekee hyvää, samoin radion puolella jääkiekkokierroksen palauttaminen Yle Puheelta Yle Radio Suomeen keskiviikkoisin. Liiga pysyy paremmin suuren yleisön mielissä.

Viikon varrelta

Tuttuun tapaan vastaan asiallisiin kysymyksiin palstalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.