Viikon varrelta: Pop-musiikin titaanit painavat menemään yli kasikymppisinä

Haastattelimme Raumaplus-podcastiimme Suomi-viihteen jättiläistä Dannya. 81-vuotias musiikkineuvos ei tyydy viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Keikkaa pukkaa aina vaan.

Emme elä enää yhtenäiskulttuurin aikaa. Kaikki eivät katso samoja tv-ohjelmia ja lue paikallista sanomalehteä. Siksi yhä harvemmassa ovat ihmiset, joista voi puhua kaikkien tuntemina. Dannysta voi. Hän on ollut valtakunnallinen julkkis yli 60 vuotta.

Maaliskuun kuudestoista vuonna 1964, kertoi Danny tarkan päivämäärän. Silloin julkaistiin Dannyn laulama East Virginia, joka tuoreeltaan voitti Levyraadin.

Seuraavana vuonna lanseerattiin Danny Show, joka nosti keikkakokemuksen suomalaisittain uudelle tasolle. Teatterin omaisin keinoin kuten artisti itse luonnehtii.

Syksyllä käynnistyy jälleen uusi kiertue. Nyt Dannyn kanssa saleja kiertävät Frederik ja Erkki Liikanen. Tällä kertaa ei puhuta viimeisestä rundista tai jäähyväisistä. En hämmästyisi, vaikka Danny jatkaisi vielä monta vuotta.

Ja miksei jatkaisi?

Samalla tavalla menemään painavat Dannyn kansainväliset tähtikollegat. Mick Jagger, 80, on parhaillaan Rolling Stonesin kanssa Amerikan kiertueella. Paul McCartney, 81, jatkaa maailmankiertuettaan seuraavaksi Etelä-Amerikassa. Tom Jones, 84, esiintyy tällä viikolla neljässä Espanjan kaupungissa.

Danny otti Raumaplussan pojat vastaan huvilallaan. (Kuva: Risto Leino)

Matias Marttinen nousi tuntemattomuudesta vallan ytimeen: kokoomuslaiset kertovat syyn. Niin luki Helsingin Sanomien otsikossa viikonloppuna. Raumalaista toisen kauden kansanedustajaa kuvattiin pääministeri Petteri Orpon luotetuksi, joka ei halua mesota somessa – ja joka tekee ”järjettömästi” töitä.

Marttinen, 33, on nyt kokoomuksen ryhmyri. Ensi vuonna hänestä tulee työministeri. Ja samalla ensimmäinen raumalaisministeri sitten Olli-Pekka Heinosen.

Raumalaisille Matias Marttisen eteneminen vallan ytimeen ei ole yllätys. Ei myöskään valtakunnan politiikkaa tarkemmin seuraaville. Marttinen profiloitui puolueessaan talous- ja verokysymysten taitajaksi. Häneen puheenjohtaja Orpo luotti vahvasti jo kokoomuksen vaaliohjelmaa 2023 laadittaessa.

Vaalivoiton jälkeen ohjelma muuttui työlistaksi ja hallitusohjelman perustaksi. Länsi-Suomelle Marttinen kertoi ryhtyneensä pohjustamaan hallitusohjelmaa Orpon pyynnöstä heti vaalien jälkeen.

Hallitusneuvotteluissa Marttinen johti tärkeää talouspöytää. Kun keväällä tarvittiin lisää säästöjä ja sopeutuksia, kutsui Orpo Marttisen vetämään työryhmää. Parhaillaan Marttinen johtaa työryhmää, joka valmistelee säästöjä Ylen rahoitukseen.

Matias Marttisen nousu vallan ytimeen ei ole yllätys meille, jotka raumalaisen kansanedustajan ovat oppineet tuntemaan. (Kuva: Janne Rantanen)

Metsä Group kertoi viime viikolla merkittävän uutisen. Se selvittää Andritzin kanssa hiilidioksidin talteenottolaitosta, joka tulisi sellutehtaan yhteyteen. Teknologia on olemassa, ratkaisevaa on, saadaanko siitä kannattavaa bisnestä.

”Tavoitteenamme on jalostaa pohjoisesta puusta yhä arvokkaampia tuotteita. Toteutuessaan hiilidioksidin talteenotto avaisi mahdollisuudet uudelle, merkittävälle kemianteollisuudelle Suomeen ja kiihdyttäisi suomalaista vetytaloutta”, sanoi Metsä Groupin strategiajohtaja Sari Pajari-Sederholm tiedotteessa.

Hanke etenee pilottivaiheeseen Raumalla ensi vuonna.

Elämme jänniä aikoja, sillä Metsä Group ilmoitti myös, että uuden pakkaustehtaan esisuunnittelu valmistunee ensi vuoden alussa. Tehdas rakennetaan Raumalle, mikäli hanke menee maaliin saakka.

Hienoa tuotekehitystä, joka nostaa jalostusarvoa. Raumalaisittain suuri plussa on, että samalla vankistuu sellutehtaan tulevaisuus kaupungissa. Ennen pitkää Metsä tullee tekemään Raumalle vastaavan investoinnin kuin yhtiö on tehnyt Äänekoskelle ja Kemiin.

Metsä suunnittelee monenlaista uutta bisnestä sellutehtaidensa yhteyteen. (Kuva: Metsä Group)

Rauman Energian Kivi kiertää on mainio oivallus. Yhtiön asiakaslehdessä nostetaan aina esille Rauma-fiilistä nostava ihminen tai taho. Rauman Energia valitsee yhdessä kiven saajan kanssa, minne kivi seuraavaksi kiertää.

Kesäkuussa kiven sai viinejä maahantuovan firman some-manageri Maija Männistö. Hän on hyvä esimerkki siitä, miten harrastuksesta voi saada itselleen uuden työn. Vuoden viinivaikuttajaksi valittu Männistö pitää Raumaa hyvin esillä. Koti on pysynyt Raumalla, vaikka työpaikka on Helsingissä.

Jalkapallon EM-kisat ovat käynnissä. Kun Huuhkajat ei lopputurnaukseen päässyt, meikäläinen pitää peukkuja kolmen leijonan tiimille. Siis Englannille, joka viime kisoissa hävisi finaalin rankkarikisassa.

Tunnelmaan olen virittäytynyt kuuntelemalla, kerta toisensa jälkeen, kannatuslaulujen klassikkoa Three Lionsia. Paremmin nimellä Football’s Coming Home osuu naulan kantaan, koska vuosikymmenten saatossa koetut karvaat pettymykset ovat siinä vahvasti isosti esillä.

Mutta toivo elää silti. Aina. Josko viimein koittaisi meidän aikamme?

Kansien välistä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, lukekaa Anton Tsehovia! Noin kehotti Helsingin Sanomissa Taideyliopiston kirjoittamisen professori Jussi Valtonen. Sama mies, joka palkittiin kymmenen vuotta sitten Finlandialla romaanista He eivät tiedä mitä he tekevät.

Valtonen suosittelee lääketieteen ja humanismin törmäyttämistä laajemminkin. Humanismilla olisi paljon annettavaa aloilla, joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa.

Romaaneja lukemalla oppii elämästä ja ihmisistä enemmän kuin monista ”oikein” elämisen oppaista.

Viikon varrelta

Tuttuun tapaan vastaan asiallisiin kysymyksiin palstalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.