Viikon varrelta: Onko iso uutinen, jos maakuntalaulu ei enää Äijänsuolla soi?

Yle uutisoi viime viikolla, ettei Satakunnan paikallisotteluissa enää soiteta maakuntalaulua, kun pelataan Rauman Äijänsuolla. Lukon tapahtuma- ja kehitysjohtaja Sasu Eronen sanoi Ylelle, että päätöksestä on tullut vain kiitoksia.

Jatkojutussa Ässien viestintäpäällikkö Jaakko Ruusunen vakuutti, että Porin Isomäessä Satakunnan laulu raikaa jatkossakin.

Satakunnan Kansa Länsi Suomi tarttui heti Ylen esille nostamaan aiheeseen ja teki oman uutisensa. Eronen kertoi, että maakuntalaulun loppu, jossa karhun kämmen lyö, on joillekin ihmisille punainen vaate. Paljon on tullut kyselyjä, miksi tällaista pitää soittaa Raumalla.

Perustellusti voi kysyä, onko tämä isokin uutisaihe. Kun on hieman sisäpiirin tietoa media-alalta, niin on helppo vastata: kyllä se on, tässä muuttuneessa toimintaympäristössä.

Eikä tarvitse edes olla mediaviestinnän asiantuntija. Riittää, kun katsoo Luetuimmat jutut -listauksia, joita kaikilla medioilla on verkkosivuillaan. Puheena oleva uutinen oli vielä seuraavana päivänä maakuntalehti SKLS:n kuuminta kamaa.

Aihe on riittävän simppeli, kaikilla on siitä mielipide – ja mikä parasta SKLS:lle ja Ylelle: se kiinnostaa Porissa ja Raumalla.

Selvyyden vuoksi sanon, että varmasti olisin itsekin ehdottanut tällaista juttua, jos vielä olisin Länskärin päätoimittaja (tai töissä siinä uudessa lehdessä). Lehtitalot ovat yrityksiä, joiden pitää tuunata tarjontansa kysyntää vastaavaksi – niin kuin pikkukaupungin ravintolat asiakkaita saadakseen.

Niin, ja jos tarkkoja ollaan, niin tällaista juttua ehdotinkin reilu vuosi sitten. Länskärin urheilutoimitus tarttui ideaan ja teki siitä paikallispelin ennakkojutun tammikuussa 2023. Nettikyselyn vastaajista puolet piti Satakunnan laulua hyvänä Lukko-Ässät-matsien alkutunnelman nostattajana.

Porin Isomäessä paikallispelit alkavat jatkossakin Satakunnan laululla. Lyököön karhun kämmen, kunhan lopussa kiitos seisoo. (Kuva: Janne Rantanen)

Lukko uusi alkushow’taan muutenkin, kerrottiin SKLS:n jutussa viime viikolla.

Alkulämmittelyssä soi aina yhden lukkopelaajan valitsema tsemppimusiikki. Sitten pyörii tunteisiin vetoava video, jonka jälkeen ihokarvoja nostattaa Conquest Of Paradise -biisi, joka Äijänsuolla on maakuntalaulua kovempi klassikko. Avauskentällisen esittelyssä jokaisella pelaajalla on itse valittu oma biisinsä.

Erosen mukaan uudistus on otettu positiivisesti vastaan. Kiva kuulla, sillä Bonde oli aktiivisesti mukana muutoksia toteuttamassa.

Viikon kovin uutinen kuitenkin oli Rauman kouluverkon karsintasuunnitelma. Ei tullut puskista, ovathan johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt puhuneet asiasta julkisesti jo muutamia vuosia. Kaupunginhallitus päätti viime vuoden lopulla, että selvitys pitää laatia.

Uutta oli lista kouluista, joiden tulevaisuutta tarkastellaan erityisesti: Kaaro, Kari, Kortela, Kodisjoki ja Vasarainen. Uhattuna on siis viisi alakoulua. Kuudennen koulun, Kourujärven, kohtalo on käytännössä jo päätetty. Se suljetaan, kun uusi Nanunkallio valmistuu muutaman kilometrin päähän.

Selvityksen lähtötilanne on tyly: 15 vuodessa oppilasmäärä vähenee noin 700:lla. Vertailun starttivuosi on muuten 2016.

Muutamat tutut kysyivät miksi Karin koulukin? Voi päätellä, että lähellä toimiva Normaalikoulu ajaa sen edelle. Rauma on sitoutunut ohjaamaan tarpeeksi koululaisia Seminaarinmäelle, jotta OKL pysyy kaupungissa. Lisäksi uusi Nanunkallio tulee vain kilometrin päähän Karin koulusta.

Karin koulu. Yksi viidestä. Tai yksi kuudesta. (Kuva: Janne Rantanen)

Vai oliko kovin sittenkin Vanhan Rauman asemakaava, jonka toinen vaihe valmistui viime viikolla. Asemakaavaa odotetaan kuin kuuta nousevaa, sillä monet kehitys- ja muutoshankkeet ovat tyssänneet keskeneräiseen kaavaan.

Toripaviljongista taas kohkattiin, mutten vieläkään usko, että sellaista Kauppatorille nousee pitkään aikaan. Kuka sen rakennuttaisi ja mihin tarpeeseen?

Mielenkiintoisimpana meikäläinen pitikin tätä:

”Keskeiselle paikalle Anundilanaukion laidalle Hannun tontille on tehty myös yksi uusi merkittävä avaus lisäliiketilalle. Suunnitelmassa on pyritty parantamaan Vanhan Rauman sisääntuloalueen kaupallista vetovoimaa kuitenkaan kaupunkikuvaa liikaa muuttamatta”, kertoi Rauman kaavoitusarkkitehti Henri Rautio infotilaisuudessa.

Kyse oli RPR Investin kauppakeskushankkeesta, josta jututin Riku Räsästä Uutisraumaan. ”Vetovoimaiset liikkeet Anundilanaukiolla, Vanhan Rauman portilla, toisivat buustia koko Unesco-kohteeseemme”, hehkutti Räsänen.

Emme saa nostaa käsiä pystyyn ja antautua, Räsänen sanoi. On raumalaisten käsissä (ja lompakoissa), pysyykö Vanha Rauma elinvoimaisena ja Unesco-statuksensa arvoisena.

Arkkitehdin piirtämä mallinnos Riku Räsäsen suunnitelmasta rakentaa lisää liiketilaa Hannun sisäpihalle. Tuttu paikka, tämä näkyy kun elokuvista lähdetään kotiin.

Raumaplussan haastattelussa Rauman merimuseon johtaja Anna Meronen sanoi, että Raumallahan on jo merikeskus. Sellainen nousi puheenaiheeksi loppuvuodesta, kun kaupunginjohtaja Esko Poikela toivoi Länsi-Suomen haastattelussa Raumalle vau-kohdetta, joka vetäisi lapsiperheitä ympäri vuoden.

Meronen on oikeassa, mutta pointtinsa on Poikelalla. Olisiko vau-kohde sittenkin jotain ihan muuta, toisella tavalla merellistä?

Fredman Rauman tehtaanjohtajaksi nimitettiin viime viikolla Veli-Pekka Salonen. Hän tuli Lappiin kiertotalousfirma Soilfoodilta. Sitä ennen Salonen oli pitkään Säkylän sokeritehtaan johtotehtävissä.

Fredmanin valmistaa Lapissa muun muassa Elmu-kelmua, leivinpaperia ja suodatinpusseja sekä pakkauksia Finnairin lennoille. Tehtaalla, siinä uimahallin näköisessä rakennuksessa valtatie 12:n varressa, on töissä viitisenkymmentä ihmistä.

Salonen on Rauman poikia, maakuntajohtaja Kristiina Salosen veli. (Kuva: Fredman)

Viikon varrelta

Tuttuun tapaan vastaan asiallisiin kysymyksiin palstalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.