Viikon varrelta: Heli Laaksonen haluaisi kilpailun Lounaissuomalaisten laulusta

Sanamaija Heli Laaksonen kävi meikäläisen ja Risto Leinon vieraana Raumaplus-podcastissa. Uutisrauma nosti haastattelusta uutisen: satamalakko esti kirjailijan matkan Skotlantiin tapaamaan syksyllä englanniksi ilmestyvän kirjansa kääntäjiä. Laaksonen on lopettanut lentomatkailun, joten hän oli sopinut kyydistä rahtilaivalla.

Itselle jäi juttutuokiosta mieleen Laaksosen ehdotus, että järjestäisimme kilpailun, jolla haettaisiin maakuntalaulua lounaissuomalaisille. Enemmän tarvitaan yhtenäisyyttä, perusteli Laaksonen.

Puolitosissaan hän oli. Meidän kotiseutuamme on Lounais-Suomi Turun kulmilta Poriin saakka. Kuulemme Ylen aluelähetyksissä mielellämme uutisia Raumalta, Porista, Ämpärporista ja Turusta.

Nyt vähän nolottaa. Mainitussa jutustelussa sönkötin, että Satakuntalaisten laulun syntysija on Rauman seminaari. Miksen sanonut selvemmin, että säveltäjä oli seminaarin musiikin lehtori Aksel Törnudd. Hän sävelsi sinfonioita, kamarimusaa sen muuta, mutta parhaiten hänet kai muistetaan tästä maakuntalaulusta ja Meripoikkatte veis -biisistä.

Heli Laaksonen Raumaplussan haastattelussa. (Kuva: Janne Rantanen)

Käytetyn jäänmurtajan aikoo Ruotsin merenkulkulaitos ostaa, uutisoi Navigator-lehti viime viikolla. Kyseessä on keskikokoinen murtaja, joka on parhaillaan koeajossa.

Vaikka kaupat syntyisivät, tarvitsee Ruotsi edelleen myös kaksi uutta jäänmurtajaa. Maa on korvaamassa Suomessa rakennetut Atle-luokan murtajat. Kalustoa tarvitaan ennen kaikkea Ruotsin vientiteollisuudelle tärkeiden pohjoisten satamien auki pitämiseksi.

RMC oli mukana ensimmäisellä tarjouskierroksella. Se ei tuottanut tulosta, kun kaikkien telakoiden tarjoukset ylittivät ilmeisen reippaasti Ruotsin valtion hankkeelle varaaman määrärahan.

Hyviä uutisia Rauman seudulta saatiin viime viikolla useita. Hurraa-huutoja kuului meikäläisen somekuplassa ehkä eniten kahdesta.

Marina Vistan nettisivut pulpahtivat viime viikolla näkyville. Bonden tekoa muuten ja kehtaan kehua myös Sinne meri vetää -slogania, kun en ollut projektissa osallisena.

https://www.marinavista.fi

Marina Vista lisää Otanlahden rantapuiston vetovoimaisuutta. Ja mikä parasta, se toimii myös talvella.

Uutisrauman luetuimmaksi jutuksi kohosi uutinen uudesta suvifestarista. Elokuussa Otanlahdessa esiintyy bändejä ja artisteja, jotka ovat keski-ikäisille tuttuja.

Hieno lisä tapahtumakesään, eikä kilpaile ollenkaan samassa paikassa juhannuksena järjestettävän RMJ:n kanssa. RMJ:n ohjelmisto on suunnattu selvästi nuoremmalle yleisölle.

Ilolla otettiin vastaan myös tieto Lähdepellon parkkipaikan kunnostamisesta. Siellä käy talvisin melkoinen kuhina, onhan liikuntakeskuksessa kaksi jääkaukaloa, tekojää, hiihtoladut ja pulkkamäet. Niin, ja bussipysäkki vielä.

Rauman kaupunki päätti myös tilata kymmenen vuokramökkiä Kuuskajaskarin matkailusaareen. Rakentaminen alkaa suvella. Hintaa kertyy maarakennustöineen noin 650 000 euroa.

Kuuskajaskariin on kaivattu majoitustilaa. Nyt sitä saadaan. (Kuva: Janne Rantanen)

Hienoja talousuutisia kuului positiivisen paljon.

HKScan investoi Euraan kahdeksan miljoonaa euroa kypsien tuotteiden valmistukseen. Uutuustuotteita luvataan ensi vuoden alussa.

Mahtaako muuten yhtiön nimi lyhetä HK:ksi vaan? HKScan myi ensin Baltian ja sitten Ruotsin bisneksensä.

Osuuskauppa Keula kertoi maksaneensa asiakasomistajilleen ennätysmäärän. Keulan liikevaihto oli viime vuonna 184 miljoonaa euroa, tulos reilut 3 miljoonaa euroa voitollinen. Saattaa kuulostaa vähältä, mutta Keula on investoinut melko paljon harva se vuosi. Ja maksanut investoinnit enimmäkseen kassasta, sillä omavaraisuus on yli 77 prosenttia.

TT-Line kertoi merkkihetkestä Rauman telakalla. Spirit of Tasmania IV:n moottori käynnistettiin ensi kertaa maaliskuun alussa. Siitä alkoi laivan koneiden perusteellinen testaus.

Posiva julisti historian havinaa olleen ilmassa, kun Olkiluodon kapselointilaitoksen viimeinen iso pääkomponentti nostettiin paikallaan viime viikolla. Polttoaineen siirtokoneen viimeinen osa saapui Ranskasta Suomeen juuri ennen satamalakkoa. Siirtokone on tämän kolumnin isossa kuvassa.

– Tämä oli viimeinen tärkeä puuttuva linkki niihin pääkomponentteihin, joiden takana on suuri määrä erilaisia järjestelmiä, joiden koekäyttö ja loppuunsaattaminen on riippuvainen tästä, kapselointilaitoksen päälaiteasennusten asennuspäällikkö Veijo Ruotanen sanoi Posivan tiedotteessa.

Maailman ensimmäinen ydinjätteiden loppusijoituslaitos on siis valmistumassa. Se kiinnostaa ulkomaillakin. Posiva järjestää keväällä ainakin kaksi tiedotuspäivää kansainväliselle medialle.

Korona voi tuoda hyvääkin. Perheyhtiö Fredman Group sai Korona Investistä uuden pääomistajan kasvuaan vauhdittamaan.

Fredmanin Chefstein-palveluliiketoiminta siirtyy CGI Suomelle. Fredman keskittyy vanhaan perusbisnekseensä, jolla on tehdas Rauman Lapissa. Fredman valmistaa muun muassa leivinpaperia, suodatinpusseja ja tuorekelmua.

”Visioin, että olemme tulevaisuudessa Pohjoismaiden johtava keittiötuotteiden valmistaja niin päivittäistavara- kuin ammattikeittiöpuolella”, sanoi Fredmanin toimitusjohtaja Per-Henrik Hagberg tiedotteessa.

Viikon varrelta

Tuttuun tapaan vastaan asiallisiin kysymyksiin palstalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.