Suojaa sometilisi

Kolme vinkkiä, joilla parannat sometilisi turvallisuutta ja pienennät riskiä tilisi kaappaamiseen sekä tietojen leviämiseen.

1. Kaksivaiheinen todennus

Kaksivaiheinen todennus / kaksivaiheinen tunnistus lisää tilisi turvallisuutta, sillä kirjautuessasi sisälle tiliisi salasanan lisäksi sinulta vaaditaan varmennuskoodi. Ulkopuolinen henkilö ei siis pääse kirjautumaan tilillesi pelkän salasanan avulla.

Kaksivaiheisen todennuksen saat käyttöösi somekanavien asetuksista, turvallisuus-sivun alta. Todennustavaksi voit valita tekstiviestitse tulevan koodin tai mobiilivarmennesovelluksen. Lisätapoina saattaa löytyä kanavasta riippuen myös kirjautumispyyntö ja varakoodit. Varakoodit saat itsellesi minkä tahansa todennustavan valittuasi ja niitä voit käyttää jos valitsemasi ensisijainen todennustapa ei ole jostain syystä sillä hetkellä toiminnassa tai muuten vaihtoehtona.

Varmennesovelluksen luoma koodi on voimassa vain 30 sekuntia eli esim. yrityksissä, joissa tiliä käyttää useampi henkilö todennustavaksi kannattaa valita ennemmin tekstiviesti tai hyödyntää kirjautumisessa varakoodeja.

Sisäänkirjautumiskoodia ei kysytä kun somealusta tunnistaa laitteesi. Esimerkiksi Facebookissa voit tarkastella luetteloa laitteista, joissa koodia ei kysytä.

2. Valitse vahva salasana

Vahva salasana on yli 10 merkkiä pitkä ja se sisältää niin numeroita, erikoismerkkejä kuin pieniä ja isoja kirjaimia. Salasanaksi ei kannata valitaan mitään liian helposti arvattavaa. Jos yrityksen nimi on esimerkiksi X-yritys, salasana ei kannata olla ”Xyritys!” ”yritysX” tai muu jonka voi muutamalla yrityksellä arvata.

Luo siis salasana, jonka muistat helposti, mutta jota on vaikea arvata. Joissakin puhelimissa salasanat saa tallennettua salasanakirjastoon, jolloin vaikeita salasanoja ei tarvitse muistaa. Salasanoja voi tallentaa myös tunnusturvasovelluksiin, joita on saatavilla esim. yleisten turvapakettien yhteydessä. Salasanakirjasto ja tunnusturvasovellukset tarjoavat myös mahdollisuuden ottaa käyttöön valmiiksi luodun vahvan salasanan. Tämä on mahdollista esimerkiksi iPhonen iCloud-avainnipussa.

Muista myös käyttää joka kanavassa eri salasanaa. Näin yhdestä paikasta vuotaneilla kirjautumistiedoilla ei pääse sisään muihin sovelluksiin.

Vahva salasana, 12 merkkiä

3. Jaa kirjautumistiedot turvallisesti

Kun jaat sometilisi tiedot toiselle henkilölle, älä jaa käyttäjätunnusta ja salasanaa samassa viestissä. Välitä siis käyttäjätunnus vaikka sähköpostilla ja salasana viestillä.

Vielä turvallisempi vaihtoehto on jakaa salasanakin kahdessa osassa eri kanavissa. Jos siis salasana tilille on ”Qwerty123”, laita sähköpostilla ”Qwert” ja viestillä ”y123”. Näin koko salasana ei vuoda vääriin käsiin vaikka sähköpostisi hakkeroitaisiin.


Kaipaatko helppoutta, tehokkuutta ja viestinnällisiä elämyksiä?

Ota yhteyttä
antti.lehto@bonde.fi
0400 71 21 71