6.1.2025
Viikon varrelta: Mitkä seurat olisivat SM-Liigan alkuperäinen kuusikko?
Maailman parasta jääkiekkosarjaa NHL:ää seuraavat tuntevat ”alkuperäisen” kuusikon. Panin alkuperäisen lainausmerkkeihin, koska parempi olisi oikeastaan puhua perinteisimmästä kuusikosta. Siihen kuuluvat Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, New York Rangers ja Boston Bruins.
Näin Talviklassikon lähestyessä aloin miettiä, mitkä seurat muodostavat SM-liigan vastaavan kuusikon. Tähän päädyin: Ilves, Tappara, HIFK, TPS, Lukko ja Ässät.
Mestaruuksien määrässä Kärpät ja Jokerit olisivat parhaassa kuusikossa, mutta sarjapisteissä Lukko ja Ässät menevät edelle. Näin ajateltuna Rauma ja Pori ovat Oulua perinteisempiä kiekkokaupunkeja.
Niinpä pidän kiinni kuusikostani. NHL:ssäkin ”alkuperäiset” joukkueet muodostavat maratontaulukon kärkiryhmän. Ne ovat voittaneet eniten sarjapisteitä pitkän historian aikana.
Tällä päättelyketjulla on todisteltavissa, että Lukon ja Ässien ulkoilmamatseja voidaan hyvällä syyllä nimittää Talviklassikoiksi.
Talviklassikkoa olen tietysti miettinyt sen takia, että meikäläisen ja Risto Leinon puheohjelma Raumaplus vierailee Rauman Teatterissa neljä tai viisi kertaa kevätkaudella. Ensimmäisellä kerralla, kahden viikon päästä maanantaina, aiheena on jääkiekko.
Olen nähnyt melkein kaikki paikallisen ammattiteatterin näytelmät 1990-luvulta lähtien. Kutkuttavalta tuntuu päästä vaihteeksi lavalle, vaikkei varsinaisesti esiintymään.
Arto Nybergistä mallia? Muutamakin tuttu arveli, että Raumaplus Liven idea kopsattiin Helsingistä. Kun Yle päätti lopettaa Arto Nybergin suositun keskusteluohjelman, ilmoitti Aleksanterin teatteri jonkin ajan päästä, että tv-kasvon voi tänä vuonna nähdä teatterin lavalla.
Väärin arvelivat. Tarkistin kalenteristani, että lounastimme Rauman Teatterin johtajakaksikon kanssa jo kuukausi ennen Aleksanterin teatterin ulostuloa.
Sitä paitsi konsepti on erilainen. Nyberg haastattelee laulaja-lauluntekijöitä, jotka esiintyvät puoliajan jälkeen. Ensimmäinen vieras on Samuli Putro.
Tampereen työväen teatteri ja jääkiekkojoukkue Ilves ovat aloittaneet Suomen oloissa harvinaisen yhteistyön, uutisoi Yle loppuvuodesta. Teatteri saa näkyvyyttä liigapeleissä, Ilves kutsuu vieraitaan katsomaan dekkaria teatteriin. Osapuolet aikovat myös ottaa oppia toisiltaan tapahtumien järjestämisessä. Teatterin uusi toimitusjohtaja Janne Auvinen sanoi, että ”työ on yllättävän samankaltaista, vaikka puhutaan eri asioista”.
Ei se ainakaan minua yllätä. Olen vuosien ajan vienyt teatterilaisia kiekkomatseihin. Monet kulttuuri-ihmiset kun ovat innokkaita urheilumiehiä ja -naisia.
Harvinaista, ehkäpä, vaan ei Raumalla. Muistan itsekin tehneeni taustatyötä jääkiekkomusikaali Vaihtopenkin käsikirjoitukseen liki 20 vuotta sitten. Musiikkinäytelmä kertoi Lukosta ja sen merkityksestä pienessä kaupungissa. TTT-Ilves-diiliä vastaavan sopimuksen Rauman Teatteri ja Lukko tekivät jo kahdeksan vuotta sitten.
Kauppakeskuksilla menee hyvin, mutta moni keskusta on asiakaskadon kanssa pulassa, kertoi Yle laajassa uutispaketissaan vuoden alkajaisiksi. Vertailun ääripäinä esiteltiin Seinäjoki ja Tampere.
Seinäjoella liki 20 prosenttia keskustan liiketiloista on tyhjiä. Kaupungin laidalle rakennettu Ideapark imuroi asiakkaat. Sitä ei voi olla näkemättä Seinäjoella.
Tampereella keskusta on säilyttänyt asemansa paremmin, kun uusi kauppakeskus saatiin (myös) keskustaan. Mansessa keskustaa tukee yleinen elinvoimaisuus. On uusi areena, stadion, asuinalueita ynnä muuta.
Raumalla jäänee ikuisten spekulaatioiden aiheeksi, mitä Ganal-kauppakeskus olisi merkinnyt kivijalkaliikkeille. Ei nyt jäädä kinastelemaan siitä. Totean vain, että ainakin sen verran Raumalla oli viisautta, että kauppakeskukselle osoitettiin paikka ydinkeskustasta.
Eikä koskaan ole liian myöhäistä kehua vielä kerran, miten kaukonäköistä ja fiksua oli pitää myös hypermarketit keskustassa. Millainen kaupunkimme olisikaan, jos Prismaa olisi laajennettu vanhalla paikallaan valtateiden 8 ja 12 risteyksessä – ja Citymarket rakennettu isompana tien toiselle puolelle?
Lehtikuolemista versoaa uutta. Alma Media lopetti Kauppalehden aikakauslehdet Option ja Faktan. Tilalle tulee viikonloppupaketti, joka julkaistaan verkossa. Henkilötarinoita, syventäviä ilmiöjuttuja ja vinkkejä vapaa-aikaan ja niin edelleen.
”Uutismaailma on välillä hetkistä ja monen arki kiireistä. Haluamme uuden Kauppalehti viikonvaihteen kautta tarjota lukijoillemme sekä mahdollisuuden syventyä tärkeiden aiheiden pariin että löytää vastapainoa arjelle”, sanoi Kauppalehden vastaava päätoimittaja Riina Nevalainen.
Rauman bisnesenkelit. Kari Sallinen johti yli 30 vuotta Motoseal Componentsia, kunnes joulukuussa 2023 myi osuutensa raumalaisfirmasta. Nyt on aikaa omille liikuntaharrastuksille – mutta myös uudelle. Niin kuin bisnesenkelitoiminnalle, jonka paikallisen elvyttämisen Sallinen otti pyydettäessä tehtäväkseen. Enkeliringissä on vajaat kymmenen kokenutta eri alojen yrittäjää. Monet ovat Sallisen lailla oman yrityksensä myyneitä, toiset jatkavat yritystoimintaa. Nimiä Sallinen ei julkista.
– Olemme keskenämme sopineet, että minä annan kasvoni raumalaisille bisnesenkeleille, kertoi Sallinen Raumaplussan haastattelussa.
Tavoitteena on järjestää ensimmäinen pitchaus- eli myyntipuhetilaisuus Raumalla keväällä. Millaisista bisnesideoista enkelit voivat innostua?
– Haemme kasvuhaluisia startup- tai spinoff-yrityksiä, joiden liikeidea on skaalattava ja vientikelpoinen. Pääoman lisäksi tuomme omaa osaamista, sparrausapua ja henkistä tukea, sanoo Sallinen.