Viikon varrelta: Maanantaiaamu on parasta uutisaikaa

Aloin kirjoittaa näitä kolumneja kaupunkilehti Uuteen Raumaan jo aikoja sitten. Kun myöhemmin olin sanomalehti Länsi-Suomen päätoimittaja, keksin Viikon varrelta -palstan osaratkaisuksi ongelmaan.

Jouduimme harventamaan Länskärin paperilehden ilmestymistahdin seitsemästä viiteen vuoden 2019 alussa. Silloin pois jäivät maanantain ja keskiviikon printtinumerot. Jälkimmäistä aukkoa pystyimme paikkaamaan kaupunkilehdellä, joka ilmestyi keskiviikkoisin.

Maanantai oli hankalampi. Asiakkaille, etenkin tilaajille, oli tarjottava luettavaa myös silloin. Lännen Median juttujen lisäksi aloimme julkaista maanantaiaamuisin näitä viikkokolumneja. Data todisti, että lukijoita on heti aamuvarhain. Palautekin oli pääsääntöisesti hyvää.

Suomen Lehdistö -lehdestä luin, että maanantaiaamusta on tullut peräti viikon parasta uutisaikaa. Ainakin Turussa. Turkkari pyrkii sijoittamaan kovimmat omat uutisensa sunnuntaiprintin sijaan maanantaiaamuun.

”Se on ollut aikamoinen ajattelun muutos. Useinhan maanantaina on julkaistu niitä juttuja, joita on jäänyt. Selvästi ihmisillä on tarve aloittaa viikko keskusteluttavalla asialla. On parasta, jos pääsemme heti maanantaina lounaspöytiin”, TS-yhtymän digituottaja Johanna Käkönen sanoi. 

Arkiaamuisin viiden maissa julkaistaan kovimmista uutisista ja päivän hyötyjutuista koostuva sisältöpaketti. Tämän parhaaksi katsotun sisällön annetaan rauhassa kerätä näkyvyyttä.

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Jaakko Hirvonsalo ja Eurajoen kunnanjohtaja Harri Hiitiö olivat aktiivisesti lobbaamassa Olkiluoto-nelosta vuonna 2009. Eduskunta näytti vihreää valoa, mutta TVO antoi lopulta luvan raueta. (Kuva: Janne Rantanen)

Jatkoaikaa ydinvoimaloille? Teollisuuden Voima toimitti joulukuun alussa työ- ja elinkeinoministeriöön YVA-selostuksen OL1- ja OL2-laitosyksiköiden mahdollisesta jatkoajasta. Näistä Eurajoella luotettavasti palvelleista laitoksista nuorempikin on tuottanut ydinsähköä pian jo 45 vuotta.

Tämän kolumnin pääkuvassa OL1 ja OL2 ovat kaksi oikeanpuoleista. Vasemmalla näkyvä OL3 on eri tyypin laitos. (Kuva: Teollisuuden Voima).

Selostuksessa arvioidaan ympäristövaikutuksia, jos Olkiluodon kahta vanhempaa ydinvoimalaa käytettäisiin vuoteen 2048 tai peräti vuoteen 2058 saakka. Lisäksi TVO selvittää vanhojen laitostensa tehonkorotusta, taas kerran. OL1 ja OL2 voisivat tuottaa kumpikin atomisähköä 970 megawatin teholla. TVO:n nykyinen lupa on voimassa vuoteen 2038.

Suomeen on suunnitteilla valtava määrä teollisia hankkeita, jotka lisäisivät sähkön tarvetta liki käsittämättömän paljon. Periaatteessa tilausta olisi siis myös uusille ydinvoimaloille.

Juuri nyt ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, että rohkeutta suureen ydinvoimainvestointiin löytyisi. Pörssisähkön hinta painui tänä vuonna usein lähelle nollaa, kun tuulisähköä oli runsaasti tarjolla.

Paula! Paula Koivuniemestä kertova musikaali oli suuri suksee. (Kuva: Henna Junnila)

17 257 kertaa kiitos, viestitti Rauman Teatteri. Noin monta katsojaa näki Paula-musikaalin reilun vuoden aikana. Jos oikein räknäsin, teatterisalin täyttöaste oli keskimäärin yli 90 prosenttia.

Rauma luottaa lujasti musiikkiin. Kesäteatterissa soivat ensi suvena Yölinnun biisit. Vetävätkö vertoja Yölle ja Dingolle?

Yleisöön meneviä esityksiä teatterit tarvitsevat vastakin, kun valtionosuuksia leikataan. Taloudellisista haasteista kertoi Raumaplus-haastattelussamme Rauman Teatterin toimitusjohtaja Harri Natunen.

Jääkaappeja eskimoille. Niinhän tavataan sanoa, että osaava myyntihenkilö myy vaikka hiekkaa Saharaan ja jääkaappeja eskimoille. Hiekasta en tiedä, mutta jääkaappi on pätevä peli Alaskassa tai Grönlannissakin. Se kun pitää juomat viileinä ja estää ruokaa jäätymästä.

Turun Kupittaan Citymarketin kauppias Hannu Aaltonen koki vastaavan ahaa-elämyksen ruuan verkkokaupan kanssa. ”Olin täydellinen vastustaja. En ymmärtänyt asiakastarvetta. Ajattelin asiaa liikaa oman työn näkökulmasta”, Aaltonen sanoi Talouselämä-lehden haastattelussa.

Kauppiaan mielestä tuntui hullulta investoida verkkoon, kun asiakkaat hakivat itse ruokaa kaupasta. Pari vuotta sitten hän kiersi jakeluauton matkassa ja haastatteli verkkotilaajia. ”Tajusin, että emme myy verkossa asiakkaalle ruokaa, vaan aikaa”, Aaltonen kertoi.

Tämä tarina olisi hyvä pitää mielessä. Ajat ja arvostukset muuttuvat, tavat ja tarpeet ovat huomenna toisenlaisia kuin eilen.

Viikko sitten kirjoitin tällä palstalla, että ”Rauman sählysatsaus taisi sittenkin kannattaa”. Kyse oli kaupungin suurehkosta tuesta salibandyliitolle. Arvelin, että kumppanuus palkitsi, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden pelipaidoissa, joiden selkämyksissä luki Rauma.

”Joulun aikaan maltti on hyve, mutta nyt meni jo suorastaan arkailuksi”, tuumi palautteessaan salibandyliiton myynti- ja kehitysjohtaja Mikko Aikko.

Hän kertoi, että tv-signaali lähti MM-kisoista 46 maahan ja 57 kanavalle. Rauma sai siis myös kansainvälistä näkyvyyttä.

”Eikä se näkyvyys suinkaan tähän vielä Suomessakaan jää”, hehkutti myyntimies ja jatkoi, että salibandyn maajoukkue sai kolme ehdokkuutta Urheilugaalaan.

Vinkki vaihtuvaan vuoteen? Uudenvuodenlupauksia en tee, mutta Hesarin synttärihaastattelusta löysin vinkin, joka sopisi meille kaikille. Veikko Neuvoselta, 80, kysyttiin mitä hän sanoisi parikymppiselle itselleen.

”Sanoisin, että pidä huoli sekä fyysisestä että henkisestä kunnosta liikkumalla luonnossa ja lukemalla sekä tieto- että kaunokirjallisuutta”, vastasi pidetty ja palkittu luontotoimittaja.

Viikon varrelta

Tuttuun tapaan vastaan asiallisiin kysymyksiin palstalla.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.