Markon päivän mixtape!🎂

Suomalaisen musiikin päivää vietetään säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä tänään 8.12. Päivä on myös liputuspäivä, sillä meidän Marko juhlii 35-vuotissyntymäpäiviään.

Annoimme päivänsankarille käteen ehkä sen maailman viimeisen C-kasetin ja käskyn äänittää sille kymmenen kotimaista kappaletta, joilla hän pärjäisi autiosaarella.

1. Kent: 747
"Jos ruotsalaisen bändin viidestä jäsenestä kolme on suomalaistaustaisia, lasken musiikin saaneen niin paljon vaikutteita sinivalkoisista väreistä, että tämä on hyväksyttävä tälle listalle. Lisäksi mikään lista ei ole lista ilman, että se alkaa tällä. Kovin biisi jo 20 vuotta. Maailman ainoalta albumilta, jossa ei ole yhtään huonoa biisiä."

2. Hector: Lumi teki enkelin eteiseen
"Kuolematon klassikko. 30 vuotta sitten, vuonna 1987 viisivuotias Marko leikki päivittäin pikkuautoilla kerrostalon olohuoneessa, jotta olisi paikalla joka ikinen kerta, kun tämä kappale alkaa soida rätisevältä LP-levyltä. Tarjosi vahvat mielikuvat, ja tekee sen edelleen."

3. Kaija Koo: Meidät on arvottu
"Samaan aikaan ruma ja kaunis. Toisille elämä on lottovoitto, toisille kuusi oikein ja lisänumero."

4. Apulanta: Odotus
"Hienossa suhteessa rauhaa ja räyhää. Alleviivataan paksulla tussilla killerilainit "Ikuisuus on helppo saada hetkeen mahtumaan, ei keisari oo vielä kääntänyt peukaloaan" ja "Pahinta on oottaa silmät kiinni osumaa, on länsirintamalla vielä hiljaista."

5. VeePee Lehto: Pommikoneet Vietnamin yllä
"Kuuluu lapsuuden maisemaan yhtä vahvasti kuin Jenga-jäätelö, lätkäkortit ja vaaleanpunaisen Bliw-saippuan tuoksu. Kadonnut helmi, joka ilmestyi yllättäen myös Spotifyihin. Iso kiitos siitä!"

6. Aknestik: Suomirokkia
"Kesä. Yksi sana kuvaa koko biisiä. Ehkä maailman ainoa orkesteri, jonka yksinkertaiset ja hieman naiivit maalaislyriikat eivät häiritse. Merten kiharapäiden koko tuotanto löytyy kotoa kunniapaikalta."

7. Sadetanssi: Kuvasi kaltainen
"Aina kun kuulee radiossa veivattavan "mun täytyy twerkkaa, jotta saisin fyrkkaa", tulee mieleen tämä jo lopettanut niin sanottu marginaaliorkesteri, ja se kuinka kovat kotimaiset tekstintekijät jäävät kaiken keskinkertaisen kuran alle."

8. Pariisin kevät: Pyykkipäivä
"Jos biisit olisivat viikonpäiviä, tämä olisi alkusyksyn sunnuntaiaamu laskuhumalassa."

9. Juha Tapio: Kaunis ihminen
"Yhdessä biisissä koko yhden ihmisen elämänkaari. Laittaa ajattelemaan kuinka monta erilaista kohtaloa mahtuu päivittäin ohikulkeviin ihmisiin."

10. Suvivirsi
"C'mon, mistä muusta biisistä alkaisi kesä?"